Friday, September 13, 2013

resepi untuk anda

Posted by mrs yaya at Friday, September 13, 2013 0 comments
tak sangka pulak hati ni tetiba nak tulis pasal resepi.aku rasa dah sampai masanya aku dah boleh bersuami..hahah! pftt .. memandangkan ramai yang tanya camne aku buat makaroni ni, meh aku share kan skit resepi dengan koorang.. resepi ni pun aku minta dengan kawan aku juga.tak adanye resepi aku sendiri.kalau tak, dah lama aku masuk masterchef tu..

caranya senang aje kalau koorang faham..ada duit, ada mood, semua boleh jalan.hahah! okey,bahan-bahan yang koorang perlu ada...

bahan-bahan untuk makaroni :
makaroni ni ada macam-macam bentuk.atas koorang la nak pilih bentuk macam mane pun.aku lebih suka bentuk yang macam ni sebab nampak cantik kot.hahah! haa..dengan mee spegeti pun koorang boleh buat..banyak choice ok..

bahan-bahan untuk sos : 
sos wajib..sos prego,bukan santan,bukan susu yee..
cendawan
bawang putih, bawang besar
isi ayam.kalau nak jimat,cari bahagian dada.
brokoli bagi yang suka

cara-cara 1 :

1) bagi yang nak jimat masa tu,koorang boleh rebus makaroni dulu.pastikan letak minyak.letak sikit jer.sebab apa kalau koorang tak letak minyak,makaroni tu maybe melekat pada periuk koorang..lepas tu, letak sikit garam.

macam mana koorang nak tahu makaroni koorang dah masak ke belum..tengok kat bawah ni.
bila dah kembang tu,koorang dah boleh angkat.asingkan ke dalam bekas lain.tak silap aku dalam 8-10 minit macam tu laa..cantikkan..hehe! *teruja makkk..

cara-cara 2 :

1) untuk buat sos,mula-mula sekali masukkan minyak.tunggu minyak tu panas,masukkan bawang putih dan bawang merah
atas koorang sama ada nak potong atau nak blender

2) tunggu sampai bawang tu naik bau dia.lepas tu koorang boleh masuk isi ayam yang koorang potong tadi

3) lepas tu,koorang masukkan cendawan dan sos prego.pastikan sos tu tak terlalu pekat,tak terlalu cair.sedang-sedang la kate orang.begitu..
masukkan sedikit garam dan gula untuk melazatkan sos anda..cewahh! haha!

4) bagi yang suka brokoli,koorang boleh masukkan ke dalam sos tersebut.bagi yang tak suka tu,tak apa jugak kalau tak nak letak pun.atas koorang.. :) dan bagi yang orang macam aku ni, yang suka pedas tu, boleh letak lada.aku kalau tak letak lada,rasa maca muak sikit..
...

hasilnya :
tadaaa!! boleh dimakan dimana sahaja anda berada..hehe! senangkan. mudahkan..*tak nampak pula lada.. :p

ni gambar jumaat lepas.. haa! yang ni nampak lada..hehe!

selamat mencuba! 









Tuesday, September 10, 2013

selamat pengantin baru julie & adham

Posted by mrs yaya at Tuesday, September 10, 2013 0 comments
julie hazira?siapa dia?cewah! duk teka teki pulakk..ok.julie ni kawan aku..nak kate kawan lama tu tak ade la lama sangat.dalam 2,3 tahun juga la kan..eh lama erk?hehe.. tapi cara kami dah macam 5,6 tahun kenal..sama-sama mengumpat, sama-sama dapat dosa..begitu..haha!macam mana kenal? orang selalu pelik macam mana kiteorang kenal. kadang-kadang dah malas nak terangkan camne kiteorang kenal..so next time je la aku cerita iyee..

mula-mula aku kenal dia dulu, aku pun kompius dengan status dia. single ker? dah couple ker? ada sekali tu kiteorang plan nak pergi holiday.so sepanjang holiday tu, henpon dia selalu je duk kring kring kring.. haa.. sah tengah bercinta..aku agak je la kan..mende tu tak pasti lagi..keji kan nak busy body..haha!! lagi keji bile duk pasang telinga..ahha!! eh eh, tak ada sampai macam tu sekali..:)

akhir tahun lepas dia ada bagitahu yang dia nak bertunang..agak terkejut walaupun aku tahu dia tengah berkawan dengan adham (sekarang suami lerr).adham tu aku tak ada la kenal sangat masa tu, jumpa pun tak pernah..cuma yang aku tahu dia budak terengganu..jumpa tak jumpa pun time diaorang tunang..
ni gambar sebelum jadi tunangan orang..aku copy dari instagram aku.haa..alang-alang tu boleh follow aku  diana_aleesya .. haha! pheww!!

bila dia bagitahu tarikh kahwin dia kat aku, harus lah aku datang kan.plan asalnya aku nak pergi belah lelaki jer tapi bila duduk pikir balik, lagi seronok pergi belah perempuan.boleh bergambar sakan kat sana.aku kalau belah lelaki ni, macam malu sikit nak beraksi..hahah! lagi pun lat ada ajak pergi sekali, so aku on je la..

petang jumaat tu aku bertolak ke kuantan.jue nikah malam jumaat tu,so sempat la aku sampai, mandi-mandi dulu.sampai kuantan dalam pukul 6 lebih.lat sampai,kiteorang tapau mcd dulu.makan-makan,terus bersiap nak ke pekan.makan pun dah berjam-jam.agak kelam kabut malam tu.padahal mandi dah awal dah.bersiap macam aku pula yang nak nikah.haha!

30 minit dari kuantan ke pekan.lat bawa kereta macam orang tak betul dah.takut tak sempat nak tengok orang akad nikah ni.tapi alhamdulillah,sampai sana jue duduk posing-posing maut lagi dalam bilik..ceh!!
aku memang suka pakai tudung tak sama tema dengan baju sebab aku dah malas nak pilih-pilih.so lantak laa..
masa dah sampai rumah jue,aku dengan lat agak kompius dengan rumah si jue ni..rasa hari tu rumah kaler lain, ni lain pula kalernya..sampai kat kanopi rumah dia terus tanya, " ni rumah julie kan"..nasib betul..kalau tak,mahu tak malunya salah majlis.
ko tengok dia duk lentok-lentok maut lagi.takde pula aku tengok dia buat muka nervous ke pe..eh baju laily megat..ahahh!!!

dalam pukul10 malam macam tu la,si adham dengan family dia sampai..alhamdulillah sekali nafas je,jue dah sah jadi isteri orang..suka la tuu..kan kan kan..hehe!
haa..tu la adham.aiskk ko ni,takkan orang lain pula.tapi kan aku dah rasa macam pengapit dah bila duduk macam tu.ala,pengapit moden duduk bawah jer..ko rasa tak lat?? hehe!
bergambar dengan puan julie..wah!!

malam tu juga aku gerak balik ke kuantan dengan lat sebab esok lat ada kenduri kahwin kawan opis dia.so sebelum pergi kenduri julie,aku teman lat pergi kenduri kawan dia kat kempadang.tunggu adu kat sana jer.
masuk kereta duduk bebel  kat aku sebab salah masuk lorong.. ade aku kesah?salah dia kot..hahah!
adu dengan am ni sebenarnya dah kenal.kenal-kenal macam tu je la sebelum aku dengan jue kenalkan..masing-masing duduk kerja kat bandar jengka..yang sorang uitm jengka,sorang lagi bank rakyat jengka..jadi tak ada la adu segan-segan nak datang.suka sangat diaorang dengan jengka iyee..menyampah aku..haha!
adu memang dengki dengan aku.semua gambar yang dia snap,semua hancur..yang ni satu je yang ok..tapi aku pula tak ok..
konon-konon kreatif la tu snap kat cermin..hehe!
selamat pengantin baru manja.. :)



Sunday, September 8, 2013

outdoor

Posted by mrs yaya at Sunday, September 08, 2013 0 comments
"perghh! tunang pun ada outdoor.dah macam majlis kahwin dah..menjadi betul budak ni.."haha! tu makcik makcik aku cakap kat aku..harus la makcik.haha!! tunang sekali seumur hidup je nii.aminn...:) plan asalnya, aku minta adik aku jer snap gambar outdoor kiteorang.last minit dapat tahu,kelas dia start hari ahad so dia terpaksa balik petang sabtu tu.jadi terpaksa minta abang husna snap gambar untuk outdoor kiteorang.

dalam pukul 5 petang, kononnya nak start outdoor la kan.excited lebih..last-last hujan turun pulakk.wah! u..perasaan aku time tu, begitu sadis dan sengsara seperti bunga jatuh berguguran..cewahh! abang husna ada bagi cadangan suruh outdoor esok je sebab kalau hujan berhenti pun,cahaya tak cantik.cuaca macam kabus-kabus gituu..tapi adu tengah hari esok dah nak balik,rasa macam tak sempat.kan..hmm..mana tahu nak jadi begini tapi tak mengape.kita tunggu..

hujan berhenti dalam pukul 5 lebih..alhamdulillah.. iteww ukee angat..*bajet manja sangat la tu.. pfttt! so cepat-cepat aku ambik perkakas nak outdoot dan gerak.sebelum tu,singgah homestay adu dulu hantar kawan-kawan dia.katanya segan ramai sangat time outdoor nanti..mengadew kann..

sementara tunggu kekanda ku sayang amik bunga tangan dalam bonet..
husna sangat teruja bile ada huruf H tu..
perempuan kalau tak buat *duckface* memang bukan perempuan la tu..mangsa keadaan..siapa kutuk,aku bagi penampor free.. haha!!
adu kalau gaya macam ni,dia memang terer..hilang seni iteww..pftt
dari dulu sampai sekarang mesti ada pengantin posing camni..kann..iteww uke angat..pftt 
dah puas baling-baling bunga,kita feeling2 model depan pagar pula
bukan main lagi..hihi!
kat tangga pun bolehhh
lighting nampak macam ni sebab hari dah nak malam

yahuuu!! habis pun..hehe! aku dah malas nak post gambar banyak-banyak. kalau diikutkan hati,semua gambar aku nak letak.. ;p
.
.

thank pada semua yang hadir di majlis aku baru ni.maaf jika ada kekurangan dari kami..doakan kami yaa.. ;) aminn...

....

.
OMG OMG OMG!!!
i dah tunang!!


..

.

lempanggg kangg! hehe..

opss lupa nak bagitahu tempat outdoor kiteorang.aku pilih padang TER jer..dekat dengan masjid kuala ibai.orang terengganu kompem tahu..

ok bye :)





Friday, September 13, 2013

resepi untuk anda

tak sangka pulak hati ni tetiba nak tulis pasal resepi.aku rasa dah sampai masanya aku dah boleh bersuami..hahah! pftt .. memandangkan ramai yang tanya camne aku buat makaroni ni, meh aku share kan skit resepi dengan koorang.. resepi ni pun aku minta dengan kawan aku juga.tak adanye resepi aku sendiri.kalau tak, dah lama aku masuk masterchef tu..

caranya senang aje kalau koorang faham..ada duit, ada mood, semua boleh jalan.hahah! okey,bahan-bahan yang koorang perlu ada...

bahan-bahan untuk makaroni :
makaroni ni ada macam-macam bentuk.atas koorang la nak pilih bentuk macam mane pun.aku lebih suka bentuk yang macam ni sebab nampak cantik kot.hahah! haa..dengan mee spegeti pun koorang boleh buat..banyak choice ok..

bahan-bahan untuk sos : 
sos wajib..sos prego,bukan santan,bukan susu yee..
cendawan
bawang putih, bawang besar
isi ayam.kalau nak jimat,cari bahagian dada.
brokoli bagi yang suka

cara-cara 1 :

1) bagi yang nak jimat masa tu,koorang boleh rebus makaroni dulu.pastikan letak minyak.letak sikit jer.sebab apa kalau koorang tak letak minyak,makaroni tu maybe melekat pada periuk koorang..lepas tu, letak sikit garam.

macam mana koorang nak tahu makaroni koorang dah masak ke belum..tengok kat bawah ni.
bila dah kembang tu,koorang dah boleh angkat.asingkan ke dalam bekas lain.tak silap aku dalam 8-10 minit macam tu laa..cantikkan..hehe! *teruja makkk..

cara-cara 2 :

1) untuk buat sos,mula-mula sekali masukkan minyak.tunggu minyak tu panas,masukkan bawang putih dan bawang merah
atas koorang sama ada nak potong atau nak blender

2) tunggu sampai bawang tu naik bau dia.lepas tu koorang boleh masuk isi ayam yang koorang potong tadi

3) lepas tu,koorang masukkan cendawan dan sos prego.pastikan sos tu tak terlalu pekat,tak terlalu cair.sedang-sedang la kate orang.begitu..
masukkan sedikit garam dan gula untuk melazatkan sos anda..cewahh! haha!

4) bagi yang suka brokoli,koorang boleh masukkan ke dalam sos tersebut.bagi yang tak suka tu,tak apa jugak kalau tak nak letak pun.atas koorang.. :) dan bagi yang orang macam aku ni, yang suka pedas tu, boleh letak lada.aku kalau tak letak lada,rasa maca muak sikit..
...

hasilnya :
tadaaa!! boleh dimakan dimana sahaja anda berada..hehe! senangkan. mudahkan..*tak nampak pula lada.. :p

ni gambar jumaat lepas.. haa! yang ni nampak lada..hehe!

selamat mencuba! 









Tuesday, September 10, 2013

selamat pengantin baru julie & adham

julie hazira?siapa dia?cewah! duk teka teki pulakk..ok.julie ni kawan aku..nak kate kawan lama tu tak ade la lama sangat.dalam 2,3 tahun juga la kan..eh lama erk?hehe.. tapi cara kami dah macam 5,6 tahun kenal..sama-sama mengumpat, sama-sama dapat dosa..begitu..haha!macam mana kenal? orang selalu pelik macam mana kiteorang kenal. kadang-kadang dah malas nak terangkan camne kiteorang kenal..so next time je la aku cerita iyee..

mula-mula aku kenal dia dulu, aku pun kompius dengan status dia. single ker? dah couple ker? ada sekali tu kiteorang plan nak pergi holiday.so sepanjang holiday tu, henpon dia selalu je duk kring kring kring.. haa.. sah tengah bercinta..aku agak je la kan..mende tu tak pasti lagi..keji kan nak busy body..haha!! lagi keji bile duk pasang telinga..ahha!! eh eh, tak ada sampai macam tu sekali..:)

akhir tahun lepas dia ada bagitahu yang dia nak bertunang..agak terkejut walaupun aku tahu dia tengah berkawan dengan adham (sekarang suami lerr).adham tu aku tak ada la kenal sangat masa tu, jumpa pun tak pernah..cuma yang aku tahu dia budak terengganu..jumpa tak jumpa pun time diaorang tunang..
ni gambar sebelum jadi tunangan orang..aku copy dari instagram aku.haa..alang-alang tu boleh follow aku  diana_aleesya .. haha! pheww!!

bila dia bagitahu tarikh kahwin dia kat aku, harus lah aku datang kan.plan asalnya aku nak pergi belah lelaki jer tapi bila duduk pikir balik, lagi seronok pergi belah perempuan.boleh bergambar sakan kat sana.aku kalau belah lelaki ni, macam malu sikit nak beraksi..hahah! lagi pun lat ada ajak pergi sekali, so aku on je la..

petang jumaat tu aku bertolak ke kuantan.jue nikah malam jumaat tu,so sempat la aku sampai, mandi-mandi dulu.sampai kuantan dalam pukul 6 lebih.lat sampai,kiteorang tapau mcd dulu.makan-makan,terus bersiap nak ke pekan.makan pun dah berjam-jam.agak kelam kabut malam tu.padahal mandi dah awal dah.bersiap macam aku pula yang nak nikah.haha!

30 minit dari kuantan ke pekan.lat bawa kereta macam orang tak betul dah.takut tak sempat nak tengok orang akad nikah ni.tapi alhamdulillah,sampai sana jue duduk posing-posing maut lagi dalam bilik..ceh!!
aku memang suka pakai tudung tak sama tema dengan baju sebab aku dah malas nak pilih-pilih.so lantak laa..
masa dah sampai rumah jue,aku dengan lat agak kompius dengan rumah si jue ni..rasa hari tu rumah kaler lain, ni lain pula kalernya..sampai kat kanopi rumah dia terus tanya, " ni rumah julie kan"..nasib betul..kalau tak,mahu tak malunya salah majlis.
ko tengok dia duk lentok-lentok maut lagi.takde pula aku tengok dia buat muka nervous ke pe..eh baju laily megat..ahahh!!!

dalam pukul10 malam macam tu la,si adham dengan family dia sampai..alhamdulillah sekali nafas je,jue dah sah jadi isteri orang..suka la tuu..kan kan kan..hehe!
haa..tu la adham.aiskk ko ni,takkan orang lain pula.tapi kan aku dah rasa macam pengapit dah bila duduk macam tu.ala,pengapit moden duduk bawah jer..ko rasa tak lat?? hehe!
bergambar dengan puan julie..wah!!

malam tu juga aku gerak balik ke kuantan dengan lat sebab esok lat ada kenduri kahwin kawan opis dia.so sebelum pergi kenduri julie,aku teman lat pergi kenduri kawan dia kat kempadang.tunggu adu kat sana jer.
masuk kereta duduk bebel  kat aku sebab salah masuk lorong.. ade aku kesah?salah dia kot..hahah!
adu dengan am ni sebenarnya dah kenal.kenal-kenal macam tu je la sebelum aku dengan jue kenalkan..masing-masing duduk kerja kat bandar jengka..yang sorang uitm jengka,sorang lagi bank rakyat jengka..jadi tak ada la adu segan-segan nak datang.suka sangat diaorang dengan jengka iyee..menyampah aku..haha!
adu memang dengki dengan aku.semua gambar yang dia snap,semua hancur..yang ni satu je yang ok..tapi aku pula tak ok..
konon-konon kreatif la tu snap kat cermin..hehe!
selamat pengantin baru manja.. :)



Sunday, September 8, 2013

outdoor

"perghh! tunang pun ada outdoor.dah macam majlis kahwin dah..menjadi betul budak ni.."haha! tu makcik makcik aku cakap kat aku..harus la makcik.haha!! tunang sekali seumur hidup je nii.aminn...:) plan asalnya, aku minta adik aku jer snap gambar outdoor kiteorang.last minit dapat tahu,kelas dia start hari ahad so dia terpaksa balik petang sabtu tu.jadi terpaksa minta abang husna snap gambar untuk outdoor kiteorang.

dalam pukul 5 petang, kononnya nak start outdoor la kan.excited lebih..last-last hujan turun pulakk.wah! u..perasaan aku time tu, begitu sadis dan sengsara seperti bunga jatuh berguguran..cewahh! abang husna ada bagi cadangan suruh outdoor esok je sebab kalau hujan berhenti pun,cahaya tak cantik.cuaca macam kabus-kabus gituu..tapi adu tengah hari esok dah nak balik,rasa macam tak sempat.kan..hmm..mana tahu nak jadi begini tapi tak mengape.kita tunggu..

hujan berhenti dalam pukul 5 lebih..alhamdulillah.. iteww ukee angat..*bajet manja sangat la tu.. pfttt! so cepat-cepat aku ambik perkakas nak outdoot dan gerak.sebelum tu,singgah homestay adu dulu hantar kawan-kawan dia.katanya segan ramai sangat time outdoor nanti..mengadew kann..

sementara tunggu kekanda ku sayang amik bunga tangan dalam bonet..
husna sangat teruja bile ada huruf H tu..
perempuan kalau tak buat *duckface* memang bukan perempuan la tu..mangsa keadaan..siapa kutuk,aku bagi penampor free.. haha!!
adu kalau gaya macam ni,dia memang terer..hilang seni iteww..pftt
dari dulu sampai sekarang mesti ada pengantin posing camni..kann..iteww uke angat..pftt 
dah puas baling-baling bunga,kita feeling2 model depan pagar pula
bukan main lagi..hihi!
kat tangga pun bolehhh
lighting nampak macam ni sebab hari dah nak malam

yahuuu!! habis pun..hehe! aku dah malas nak post gambar banyak-banyak. kalau diikutkan hati,semua gambar aku nak letak.. ;p
.
.

thank pada semua yang hadir di majlis aku baru ni.maaf jika ada kekurangan dari kami..doakan kami yaa.. ;) aminn...

....

.
OMG OMG OMG!!!
i dah tunang!!


..

.

lempanggg kangg! hehe..

opss lupa nak bagitahu tempat outdoor kiteorang.aku pilih padang TER jer..dekat dengan masjid kuala ibai.orang terengganu kompem tahu..

ok bye :)