Sunday, November 18, 2012

kes mengidam

Posted by mrs yaya at Sunday, November 18, 2012 0 comments
petang  itu,mama ada cakap nak pergi tutti fruiti..dalam pukul6 macam tu la..tengah borak-borak dengan nenek,mama kat bawah,aku baru ingat yang malam ada aim..so aku ingat tak jadi la pergi..

malam tu macam biasa la,aku orang mula-mula duduk depan tv dan pegang rimut tv kuat-kuat..apakah ini?konon-konon taknak bagi orang lain tukar channel la..konon lah kan..padahal semua nak tengok aim..mama macam biasa,2 in 1..tengok aim sambil gosok baju..suri rumah tangga macam itu la..aim tak mengecewakan lah tetapiii...haa..hahahah!! ada 1 lagu ini..macam kelaut je..sedih aku dengar..*nangis lap air mata..* tukar kelangit ----> kelaut?boleh?

habis aim,jam dah pukul pukul11lebih..abah tetiba ajak keluar pergi tutti frutti..haa?kelam kabut lah semua..aku?takyah nak cerita la..pakai seluar tidur je kot..hahahah! sampai je kat tutti frutti,10minit lagi kedai nak tutup..diaorang kan tutup pukul12..yang sedihnya,staf-staf diaorang dah tutup separuh kedai itu..aku dah nangis dalam hati time itu..

abah buka cermin kereta,sambil jerit....

abah : nak tutup dah ker? *buat-buat tanya..mesti menyampah kan dalam hati diaorang
en staf : haah..dah nak tutup dah
abah : ni ada orang mengidam ni..kesian pula tengok
en staf : oh yeker??kalau dah mengidam itu,mari la..
aku +mama : hahahahahahah!!!!!

aku dah mula cek perot..hahah! dammm!! masuk dalam itu,diaorang tanya yang mana mengidam..banyak yang pandang aku..memang kurang ajor.. 
yang penuh itu,ofoz lah aku..yang paling mahal pun,aku juga..:p yang nampak buah strawberry itu abah punya dan yang satu lagi itu mama punya..aku amik jellybear dia sangat la banyak..suka sumbat dalam mulut banyak-banyak.rasa macam nyuk-nyuk dengan nikmat..heaven sangat..

tak sempat sampai rumah,dah habis..rasa macam tak cukup..apa agaknya perasaan orang yang belanje?hhahah! sampai rumah,kami lepak-lepak kat luar dulu..apa kata orang,amik angin di kala malam..cewah!!lempang!

tetiba aje,aku ada dengar sumting..oke abaikan..abah pergi jengguk kat pagar.aku dah stanby kat pintu..hehehe! abah cakap dia ada nampak cahaya putih..saja la tu nak takut-takutkan aku..kan kan kan..hahahah!! bila abah terjah je,perghhh!! dah la aku taknak cerita..hahahahah!!!!

motip? lantak lah...

agak-agak sempat besar tak?tak sabar nak letak hadiah..










Wednesday, November 14, 2012

puding trifle campak-campak

Posted by mrs yaya at Wednesday, November 14, 2012 0 comments
semalamkan pergi shopping barang dapur dengan ibu..,aku macam biasa la suka selit-selitkan sikit barang aku..kiranya bukan setakat teman,suka menambah-nambahkan barang pun,perangai aku..memang semua keturunan aku macam itu..hahah!

so hari ini,bangun tido,kemas-kemas katil,terus mandi.semata-mata nak buat puding trifle..ibu aku dah awal-awal pesan..along dah besar so,buat sendiri ya..oke,itu aku tak kisah lah..yang aku makan hati sangat..perlu ke gelak kahkahkah?? :( 

lepas ibu habis masak,aku mula buat puding trifle..oke,bahan-bahan dia senang je tau...hahahah!! #gelak dulu..

1 peket serbut agar-agar
1 roll cake
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula
1 tin fruit cocktail
jom kita tengok cara-cara nak buat..cehh!! nak buat puding trifle je kot,boleh la ko berlagak..hampeh! hahahh!!

mula-mula ko perlu sediakan mangkuk..tak kisah la besar ke kecik.ikut banyak mana ko nak buat..lepas itu,ko potong dan susun roll cake ke dalam mangkuk..macam yang aku buat itu..terer kan aku potong..muat! kalah cheLah potong..hahahah!

agar-agar dalam peket,ko masakkan atas dapur.biar sampai mendidih sikit..

sementara ko tunggu agar-agar mendidih,ko tabur cocktail atas tu dan tuangkan air cocktail tu bagi basahkan sikit roll cake ko..sebab nak bagi kembang kek itu..

tuangkan agar-agar tadi atas roll cake..dan tunggu sampai dia sejuk

sementara tunggu agar-agar sejuk..masak kastard untuk last lapisan..masukkan susu cair 1 tin,campurkan 2 sudu besar gula dan 2 sudu besar tepung kastard..ko gaul sampai pekat..jangan tinggal time ko masak..takut nanti naik ketul-ketul..ingat tu..#time ini ko boleh la buat exercise kat tangan ko tu..hahahh!

bila kastard ko dah pekat..biarkan dia sejuk sikit..sementara nak tunggu agar-agar dan kastard sejuk itu..boleh la ko buat kerja lain..macam aku,bedal epal..sebab lapar..hahahah!!! 
gigitan yang kecik itu,bukan aku punya..scha yang punya.. motip?#sila abaikan gambar di atas..hahaha!

bila agar-agar dan kastard dah sejuk,boleh la tuang kastard itu,atas agar-agar tadi..dah last sekali,ko taburkan buah cocktail yang selebihnya atas kastard dan.....???
tadaaa!!!! senangkan..aku memang suka buat kerja senang-senang ini..hahahh!!! selamat mencuba.. :)

agak-agak dah boleh masuk masterchef3 tak? hahahahah!!!! #teamCheLah


Tuesday, November 13, 2012

oksigen sudah masuk

Posted by mrs yaya at Tuesday, November 13, 2012 0 comments
memandangkan semalam seharian aku tak keluar rumah,hari ini aku dan ibu buat keputusan nak keluar..keluar pun sebab nak beli barang dapur sebenarnya...hahaah! dalam pukul12 lebih macam tu lah,kiteorang keluar..mata aku time tu,memang sangat mengantok..mungkin tidur lambat semalam..pagi itu,ibu dah 3kali kejut..hahahah! nampak kat situ,menantu kesayangan makcik-makcik kat luar sana...
dalam keluarga aku,aku yang paling lambat siap..bila dah siap,aku yang paling semangat nak menuju ke kereta sambil jerit...JOM JOM JOM!!! sebelum nak beli barang dapur itu,aku ajak ibu singgah vincci..heheh! vincci kat kuala terengganu ini sangat la lambat..sangat lah mengecewakan pelanggan..dalam katelog macam-macam pilihan tapi bila pergi jer..habuk tak ada..hmm..aku memang tak paham di situ.. dan secara automatik,cancel nak beli...

dalam perjalanan nak ke giant beli barang dapur,masing-masing terpikir..agak-agak ramai tak orang kat giant..maklum lah hari ini kebanyakkannya cuti..so tak mustahil la,giant tak ramai orang kan..dari jauh dah nampak kereta ini masuk,kereta itu masuk..tawakal je la kan..masuk dalm pintu giant tu,cari parking..nasib baik ada..tapi agak jauh lah..dah la cuaca sangat la panas..memang tak sabar nak masuk dalam giant dengan aircond yang sipu-sipu bahasa..hehehe!

masuk giant,terus cari troli dan mula cari barang...
motip gambar ini..heel aku itu..... :(

3 jam habiskan masa di giant..habis semua lorong depan belakang kanan kiri aku masuk dan kaki aku sangat-sangat la sakit..macam ini la kalau OKU...perut pula kosong tak makan apa-apa..yelah,bangun tidur terus siap-siap mandi..nice :(
muka ibu pun sedih tengok barang-barang dalam troli..agak-agak apa yang ibu pikir?? hahaahah!! * sila kabulkan buku yaa..ayaikk!
sampai kat kereta,ibu ajak singgah rumah wan..oke,memang dah lama tak pergi rumah wan..rindu wan pun ada..buat-buat rindu..konon-konon cucu kesayangan wan..sambil angkat kening..wah!! over..hahah!
sebelum sampai rumah wan,isi perut dulu walaupun memang dah tahu..perut kosong kalau ko dah sumbat air coklat banyak-banyak..memang muntah la kan..tapi aku ini kan cucu kesayangan...apekah? hehe!
sampai rumah wan,ibu duk sibuk suruh bibik petik kacang botol..petik ke??whatever la..bibik memang suka bab-bab tanam-tanam ini..habis semua mende dia nak tanam kat kawasan lapang rumah wan..sekali tengok dah macam kebun sayur pun ada...

oke itu sje..cerita panjang-panjang kan bosan pula..aku pun dah bosan duk pikir ayat nak tulis apa..apa-apa pun thanks ibu..dan kaki aku sampai sekarang still saket..heheheh!!

opss!! sebelum tu aku nak ucapkan...
SELAMAT HARI DEEPAVALI dan SELAMAT BEKERJA KEPADA YANG BEKERJA..wahahaha!!!











ibu masih ingat

Posted by mrs yaya at Tuesday, November 13, 2012 0 comments
korang pernah ingat enrty aku yang sebelum ini pasal sipot b***??hahahah! ingatan ibu aku sangat power..

tadi  adik-adik aku tengah layan utraman 3 dekat astro ceria..ibu aku pula duk melayan perasaan..ulang alik depan tv dan dapur..katanya tak tahu nak buat apa..ada ke buat statment macam tu..minum air dah 2 gelas..makan pun dah 2 pinggan,,still lapar..ibu siapa la tuu..heheh! aku pula,macam biasa duk menghadap laptop je la..menghadap laptop sampai mata lebam..dan dan...hehehe!

tengah syok usya-usya kat facebook,adik aku si aiman..

aiman : eh ibu,raksasa sipot b***...

aku dah mula nak gelak tapi boleh cover-cover sopan lagi..

ibu : mesti sipot ini kentut busuk
aiman : haa?? *sambil pandang ibu

oke,memang dah tak leh tahan..semua gelak kecuali adik aku aiman yang macam bingung..adik bongsu aku pun pandai gelak..aku tak paham kenapa slow sangat adik aku yang sorang.sangat-sangat lambat..bila orang lain dah senyap,mula dia nak gelak..adoiii..ini kes makan semut banyak sangat ke apa adik aku sorang ini...

aku sebenarnya dah lupa pasal stetment adik aku hari itu..tapi bila ibu cakap macam tu,mula aku teringat pasal itu..dan aku rasa..aku rasa la kan..ibu aku sangat pelik malam ini..mungkin sebab seharian kiteorang kat rumah..kepala jadi tak berapa nak stabil..aku ingatkan aku sorang jer yang tak boleh duduk diam..rupanya ibu aku pun sama..yes! boleh salahkan keturunan bila aku tak duduk diam kat rumah yee..hahah!

esok insyallah aku keluar..serius,rasa otak aku sekarang macam kekurangan oksigen..mana-mana yang kenal aku tu,yang cam aku..tegur-tegur la ye..jerit aje nama yana..kalau lagi sopan,nurdiyana pun takpe..jangan panggil scha alyahya sudah..kecik hati scha nanti..wahahahah!!!!

Monday, November 12, 2012

cerita pasal.....olollooo :)

Posted by mrs yaya at Monday, November 12, 2012 0 comments
kahkahkah!! nak gelak dulu..sentap lah tuu..sejak akhir-akhir ini aku dah mula rasa bosan..bosan dengan semua ini..bila ada perasaan bosan itu,mula nak cari pasal..wahaha!!! kadang-kadang teringin nak merajok..agak-agak korang la kan,kalau aku merajok saja-saja ada orang nak pujuk aku tak?? memang tak lah kan..hahaha!! nak bersosial pun,macam sudah malas..wah!dah nampak kat situ aku dah besar..hahahah!!!! 

okey,cakap pasal bersosial..ada 2,3 orang ini tanya aku kenapa aku tak reply tweet..oh! oke..buat masa sekarang ini,aku dah makan hati dengan twitter..cewah!!! jangan risau peminat-peminat ku sekalian..aku baca je apa yang korang tweet cuma tangan ini tak rasa nak bertweet-tweet lagi..tak rasa nak klik button twitter dan update..nanti bila aku dah rindu nak tweet...aku aktifkan balik twitter aku yaa...

balik pada entry asal..cerita ini 2,3 hari lepas kat  rumah abah dan mama nini aku..memandangkan aku bosan dan banyak masa free,dalam minggu tu 2kali aku lepak rumah diaorang..motip utama..nak tengok adik baru aku..wahahah!!! adik baru ke??

sampai rumah terus naik atas dengan langkah yang pelahan-lahan,cari adik-adik aku..oke tipu..aku cari kitti aje..maaf ya yang lain...wahaha!!! serius sangat lame tak  jumpa cik kitti..bila dah jumpa,memang terkejut..kittti dah besar dan yang paling terkejut,dia dah tak manja macam dulu-dulu..:( dah tak suka orang pegang-pegang..:(  dah tak lasak..:( adakah sebab faktor umur?? sekarang kitti suka bersendirian..oke,sangat kecewa disitu..kenapa u dah berubah ??rasa nak bawa diri je time tu...:( hok oloohhhh...

kakka pun dah besar tapi perangai still macam dulu-dulu..suka manja-manja tak bertempat..mungkin sebab dia jantan?haahahh!!kakka tersangat la manja..kadang-kadang itu,orang tak panggil pun dia memang suka datang..pastu mula jilat-jilat..buat muka cute...aku tak berapa suka sangat kakka ini..sebab ape? sebab dia hitam..so aku memang tak berapa nak suka kucing hitam ini..tetapiiii...kalau bagi kat orang yang geli dengan spesis  kucing ni..macam syok je..kan kan kan...hahaahha!!!

sekarang pasal kucing baru..cik putih..why cik putih?? adoiiii...nama putih sebab bulu putih ke apa nih?cik putih ini kucing baru..masih kecik dan sangat lasak..mungkin sebab badan ringan so aku tak dapat nak kejar...eh,sekarang memang aku tak dapat nak kejar..tapi ingat yaa! bila kaki aku dah kuat..haa..ko tengok sape lagi lasak..yang sangat tak tahan,firstday abah beli,siap letak reben..sangat-sangat "cute".. erkkk..
yang hitam tu kakka dan yang putih itu kitti..dah terbukti disitu..*kitti sedang meluat..kakaka!
kitti yang suka sangat bersendirian :(
kakka datang tanpa orang panggil..strees aku..*jangan tanya kenapa aku begitu sopan time ini..
nasib seluar aku kuning kan..kalau tak,memang tak nampak apa-apa kat situ..hahahah!!
yang nih cik putih..kucing baru dalam family ini..
kedudukan yang sangat pelik bila bersantai...agak pelik *sambil angkat kening..hmm..
agak-agak abah nak tambah lagi tak kucing??rasa macam dah cukup ni..kan mama..hahahah!!!




Tuesday, November 6, 2012

tips yang tak berapa nak tips

Posted by mrs yaya at Tuesday, November 06, 2012 0 comments
korang pernah rasa down tak?atau kecewa ?
oke,sekarang terasa seperti penceramah BEBAS..tak sesuai.. :)
aku bukan apa,cuma nak share tips yang aku buat.. * ruangan ini hanya untuk wanita seluruh dunia ya..
huh! terpaksa lah aku berpura-pura jadi Ustazah Siti Nor Bahyah .. hahahahaha!!!

okey la..down or kecewa ini  ada macam-macam..satu kecewa dengan orang lain...kalau dari segi itu...(LEMPANG) kite harus praktiskan ini..

ada orang cakap kasar or menyingungkan perasan korang..so ko sangat-sangat tak boleh terima dengan semua itu..yelah, kalau yang jenis malas nak panjang-panjangkan hal..dia senyap..tak kira la..kawan ko ke,boifren ko ke..

cara dia senang je..ini yang pernah aku buat..heheheh! ko sibukkan diri ko..oke,fine..kadang-kadang kita akan teringat semua itu kan..itu normal..lepas itu,mata itu mula basah..bila basah,mula cari tisu..buang apa yang tersumbat kat hidung itu..kan3..korang jangan nak klentong aku lah...

kalau cara itu macam tak berapa nak berkesan dengan korang,cuba dengar lagu..kalau yang dalam kereta sambil drive itu kan,pasang kuat-kuat..korang nyanyi sepuas-puas hati korang..jangan pula pasang lagu yang ala-ala nak bunuh diri..maksud aku,lagu yang boleh buat korang sedih..kalau yang tak berape malu tu,nyanyi sambil buat gaya gile korang..lantak la kalau kereta sebelah korang pandang korang semacam jer..anggap yang diaorang jeles dengan korang sebab terlalu happy..kalau yang pandang itu si lelaki,anggap diaorang nak mengorat ko..apa macam??hahahah! dengan cara tu,betul aku cakap,korang akan rasa puas.

cara lain,korang buat aktiviti macam bersenam ke,pergi gym ke..whatever la..haa..cara ini,bukan setakat boleh lepaskan geram,boleh kuruskan badan korang itu sekali..hehehh!

ada sesetengah perempuan,bila down je,makan..down je makan..oke,kalau yang kurus tu,takpe la kan..kita tak kisah sangat tapi kalau yang badan gemok macam aku ini..baik korang pikir berkali-kali sebelum melakukan aktiviti makan besar korang itu..tapi kalau dengan cara macam tu juga yang boleh buat hati korang senang..terus je la..

jadi kalau tengah frust ke,sedih ke,down ke,jangan biasakan diri duduk melepak dalam bilik sambil menangis..kalau boleh,elakkan daripada duduk bersendirian...dulu aku pernah jadi macam tu,so sangat-sangat seksa...,jadi korang tau kan sebabnya..hehehe...

oke semua...boleh bersurai sekarang

Sunday, November 4, 2012

cadangan amat diperlukan disini

Posted by mrs yaya at Sunday, November 04, 2012 0 comments
sebelum cerita pasal cadangan, aku nak lepas geram sikit..alahaiii..hahahah! beberapa minggu ini kan..ada lah sorang makcik ini..selalu kol aku..dan tiap kali dia kol aku,selalu aku buat ayat macam ini...makcik,makcik salah no ini..saya bukan zilaazzz..haa... lepas tu,kol lagi...makcik saya bukan zilaaa..petang tu,kol lagi..stress nye sayeeee!! 

nampak tak?aku sangat stress disitu..siapa zila?? apa kaitan zila dengan makcik tu?tiba-tiba sibuk nak tahu..tapi kan kalau makcik itu cakap,hello scha alyahya ada..oh..itu baru aku..hahahah!!!

okey,habis cite pasal geram...nak cite pasal cadangan..sekarang duit dalam bank agak banyak.disebabkan duit terlalu banyak, aku jadi rungsing sangat..jadi...aku rasa nak pergi bercuti..sorang-sorang pun takpe..stok buat mulut muncung mata berair sambil taip..kotak tisu letak sebelah laptop..konon-konon tengah bersedih..pftttt!!! sobb...

dalam kepala aku sekarang nak bercuti! nak bercuti! nak bercuti! nak tunggu bercuti dengan manja-manja,alaa...bulan 12.lambat lagi itu..sebulan bagaikan setahun..wahahah!!!
pulau?cameron??bukit fraser?sekarang musim hujan kan..oh! kenapa mood ini datang time musim hujan??oh! kenapa,kenapa dan kenapa??buat-buat stress pula..!@#$%^& agak-agak korang lah kan..tempat mana yang paling best ya?aku serius,memang tak berapa nak tahu..

pleaseeeeeee...


Saturday, November 3, 2012

nafsu nak strawberry

Posted by mrs yaya at Saturday, November 03, 2012 0 comments
aku ini sebenarnya bukan penggemar strawberry...Ada masa-masa je ak nak makan strawberry..Tengok la setahun sekali nak makan strawberry..Ikut keadaan la..Tapi sejak dua mejak ini,nafsu aku dengan strawberry ini makin menjadi-jadi..baru ini duduk syok-syok online kat facebook,manja aku ni duduk tag gambar strawberry kat wall aku..
okey,dia saja nak nafsu aku makin membuak-buak..ha! amiik ko..membuak-membuak gitu..hehe! kat terengganu ni memang takde la..jangan nak beranggan la kan..kalau ada pun,kat cameron tu haa...sekarang manja aku tengah jadi kanak-kanak riang kat cameron tuu..ok sangat la jeles ko pergi sana..aku dah terbayang-bayang ko duduk menari-nari kat sana sambil makan strawberry...:(
agak-agak kat cameron ada tak semua ni??rasa nak pergi pulak la kat sana..manja-manja!!...jom la pergii lagii..

Friday, November 2, 2012

tips memikat gadis anda

Posted by mrs yaya at Friday, November 02, 2012 0 comments
hari ini entah la kenapa aku bole nak buat entry macam ni...haa buang tabiatkan.. yelah,aku sendiri pun tunggang langgang, nak bagi tips bagai..ini kes kawan aku la ini..

gambar sebagai penyeri..

tadi ada la sorang kawan aku ini,nak minta tips dari aku..kenapa aku?hahah! oke takpe..sebab kawan kan..aku cuba la tolong yang mane patut..aku tak boleh tengok kawan-kawan frust ini..takkan nak suruh dia search google pula kan..sucikan hati aku..hahah! bile ko tanya aku,macam mana nak pikat hati perempuan ini..baik,mari aku tolong ko yang mane aku tahu...dan untuk mana-mana lelaki yang tengah nak usya-usya perempuan kat luar sana..nak cuba usya aku pun boleh.. sebab aku sekarang pun rasa aku patut kene usya jugak..hahaha! ada je kene lempang nanti.. :p

first kalau korang nak usya girl yang dah berjaya lembutkan hati korang tu mesti la kena tahu nama dia..Macam mana nak cari nama dia tu banyak cara sebenarnya..boleh pergi cari kawan si dia dan tanya direct..cara ini takde la malu sangatkan..kalau korang terer,boleh jadi stalker..dekat mana?ofcoz la facebook,twitter.tapi nasib korang la kalau sidia letak nama glemer..auuww!! ataupun korang boleh pergi dengan muka macho pergi terus dekat girl tu.Cara ini aku rasa lebih nampak bersungguh-sungguh gitu..

lepas dah tahu nama semua tu,mesti nak tahu masih single atau dah ada yang first step dulu dari korang.Part ini agak sukar kalau korang seorang lelaki yang gugup dan pemalu..bagi yang merokok,bila gugup tu mula la merokok..hahah! yelah nak tanya soalan ceput mas ini bukan senang..buatnya girl ini dah berpunya,alamat terjun bangunan la korang..hahah! tanya dengan cara yang agak spontan..tapi awas,jangan sampai girl tu hidu trick korang dengan mengagak korang cuba nak tackle dia..rileks2 sudah lah..sebab ada girl yang tak selesa tau...

bila dah tahu sama ada girl masih single,korang boleh terus bakar ayat power korang tu sampai girl tu rasa tertarik dengan korang.kalau yang jenis tak berapa pandai buat ayat tu,just buat dia rasa selesa dengan korang,itu dah cukup.just be yourself.. :) tapi kalau korang dapat tahu yang girl tu dah berpunya,jangan la korang frust..bunga bukan sekuntum kan.korang boleh jadi kawan..mana tau,boleh jadi kawan rapat..haa..tapi agak-agak kalau girl ni tetiba clash,jangan la korang kacau dia..just bagi dia masa dan biar nampak korang dalam hati dia.orang yang sabar,biasa dapat..usaha skit..jangan duduk diam saja..

bila dah dapat green light time tu,jangan seronok sangat..just jaga hati girl tu jangan sampai apa yang korang usaha selama ini hancur macam tu je..sebab ramai aku tengok lelaki hancurkan hati perempuan..tak tahu apa motif diaorang buat macam tu..takpe,tuhan maha adil kan... :)

okebye! ;)

nobody love me anymore :(

Posted by mrs yaya at Friday, November 02, 2012 0 comments
 down!
.....
...
..
.
..
ini serius!
...
..
.
ada siapa-siapa nak ajak keluar? boleh ambik saya di rumah...sobbss!!!

Sunday, November 18, 2012

kes mengidam

petang  itu,mama ada cakap nak pergi tutti fruiti..dalam pukul6 macam tu la..tengah borak-borak dengan nenek,mama kat bawah,aku baru ingat yang malam ada aim..so aku ingat tak jadi la pergi..

malam tu macam biasa la,aku orang mula-mula duduk depan tv dan pegang rimut tv kuat-kuat..apakah ini?konon-konon taknak bagi orang lain tukar channel la..konon lah kan..padahal semua nak tengok aim..mama macam biasa,2 in 1..tengok aim sambil gosok baju..suri rumah tangga macam itu la..aim tak mengecewakan lah tetapiii...haa..hahahah!! ada 1 lagu ini..macam kelaut je..sedih aku dengar..*nangis lap air mata..* tukar kelangit ----> kelaut?boleh?

habis aim,jam dah pukul pukul11lebih..abah tetiba ajak keluar pergi tutti frutti..haa?kelam kabut lah semua..aku?takyah nak cerita la..pakai seluar tidur je kot..hahahah! sampai je kat tutti frutti,10minit lagi kedai nak tutup..diaorang kan tutup pukul12..yang sedihnya,staf-staf diaorang dah tutup separuh kedai itu..aku dah nangis dalam hati time itu..

abah buka cermin kereta,sambil jerit....

abah : nak tutup dah ker? *buat-buat tanya..mesti menyampah kan dalam hati diaorang
en staf : haah..dah nak tutup dah
abah : ni ada orang mengidam ni..kesian pula tengok
en staf : oh yeker??kalau dah mengidam itu,mari la..
aku +mama : hahahahahahah!!!!!

aku dah mula cek perot..hahah! dammm!! masuk dalam itu,diaorang tanya yang mana mengidam..banyak yang pandang aku..memang kurang ajor.. 
yang penuh itu,ofoz lah aku..yang paling mahal pun,aku juga..:p yang nampak buah strawberry itu abah punya dan yang satu lagi itu mama punya..aku amik jellybear dia sangat la banyak..suka sumbat dalam mulut banyak-banyak.rasa macam nyuk-nyuk dengan nikmat..heaven sangat..

tak sempat sampai rumah,dah habis..rasa macam tak cukup..apa agaknya perasaan orang yang belanje?hhahah! sampai rumah,kami lepak-lepak kat luar dulu..apa kata orang,amik angin di kala malam..cewah!!lempang!

tetiba aje,aku ada dengar sumting..oke abaikan..abah pergi jengguk kat pagar.aku dah stanby kat pintu..hehehe! abah cakap dia ada nampak cahaya putih..saja la tu nak takut-takutkan aku..kan kan kan..hahahah!! bila abah terjah je,perghhh!! dah la aku taknak cerita..hahahahah!!!!

motip? lantak lah...

agak-agak sempat besar tak?tak sabar nak letak hadiah..










Wednesday, November 14, 2012

puding trifle campak-campak

semalamkan pergi shopping barang dapur dengan ibu..,aku macam biasa la suka selit-selitkan sikit barang aku..kiranya bukan setakat teman,suka menambah-nambahkan barang pun,perangai aku..memang semua keturunan aku macam itu..hahah!

so hari ini,bangun tido,kemas-kemas katil,terus mandi.semata-mata nak buat puding trifle..ibu aku dah awal-awal pesan..along dah besar so,buat sendiri ya..oke,itu aku tak kisah lah..yang aku makan hati sangat..perlu ke gelak kahkahkah?? :( 

lepas ibu habis masak,aku mula buat puding trifle..oke,bahan-bahan dia senang je tau...hahahah!! #gelak dulu..

1 peket serbut agar-agar
1 roll cake
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula
1 tin fruit cocktail
jom kita tengok cara-cara nak buat..cehh!! nak buat puding trifle je kot,boleh la ko berlagak..hampeh! hahahh!!

mula-mula ko perlu sediakan mangkuk..tak kisah la besar ke kecik.ikut banyak mana ko nak buat..lepas itu,ko potong dan susun roll cake ke dalam mangkuk..macam yang aku buat itu..terer kan aku potong..muat! kalah cheLah potong..hahahah!

agar-agar dalam peket,ko masakkan atas dapur.biar sampai mendidih sikit..

sementara ko tunggu agar-agar mendidih,ko tabur cocktail atas tu dan tuangkan air cocktail tu bagi basahkan sikit roll cake ko..sebab nak bagi kembang kek itu..

tuangkan agar-agar tadi atas roll cake..dan tunggu sampai dia sejuk

sementara tunggu agar-agar sejuk..masak kastard untuk last lapisan..masukkan susu cair 1 tin,campurkan 2 sudu besar gula dan 2 sudu besar tepung kastard..ko gaul sampai pekat..jangan tinggal time ko masak..takut nanti naik ketul-ketul..ingat tu..#time ini ko boleh la buat exercise kat tangan ko tu..hahahh!

bila kastard ko dah pekat..biarkan dia sejuk sikit..sementara nak tunggu agar-agar dan kastard sejuk itu..boleh la ko buat kerja lain..macam aku,bedal epal..sebab lapar..hahahah!!! 
gigitan yang kecik itu,bukan aku punya..scha yang punya.. motip?#sila abaikan gambar di atas..hahaha!

bila agar-agar dan kastard dah sejuk,boleh la tuang kastard itu,atas agar-agar tadi..dah last sekali,ko taburkan buah cocktail yang selebihnya atas kastard dan.....???
tadaaa!!!! senangkan..aku memang suka buat kerja senang-senang ini..hahahh!!! selamat mencuba.. :)

agak-agak dah boleh masuk masterchef3 tak? hahahahah!!!! #teamCheLah


Tuesday, November 13, 2012

oksigen sudah masuk

memandangkan semalam seharian aku tak keluar rumah,hari ini aku dan ibu buat keputusan nak keluar..keluar pun sebab nak beli barang dapur sebenarnya...hahaah! dalam pukul12 lebih macam tu lah,kiteorang keluar..mata aku time tu,memang sangat mengantok..mungkin tidur lambat semalam..pagi itu,ibu dah 3kali kejut..hahahah! nampak kat situ,menantu kesayangan makcik-makcik kat luar sana...
dalam keluarga aku,aku yang paling lambat siap..bila dah siap,aku yang paling semangat nak menuju ke kereta sambil jerit...JOM JOM JOM!!! sebelum nak beli barang dapur itu,aku ajak ibu singgah vincci..heheh! vincci kat kuala terengganu ini sangat la lambat..sangat lah mengecewakan pelanggan..dalam katelog macam-macam pilihan tapi bila pergi jer..habuk tak ada..hmm..aku memang tak paham di situ.. dan secara automatik,cancel nak beli...

dalam perjalanan nak ke giant beli barang dapur,masing-masing terpikir..agak-agak ramai tak orang kat giant..maklum lah hari ini kebanyakkannya cuti..so tak mustahil la,giant tak ramai orang kan..dari jauh dah nampak kereta ini masuk,kereta itu masuk..tawakal je la kan..masuk dalm pintu giant tu,cari parking..nasib baik ada..tapi agak jauh lah..dah la cuaca sangat la panas..memang tak sabar nak masuk dalam giant dengan aircond yang sipu-sipu bahasa..hehehe!

masuk giant,terus cari troli dan mula cari barang...
motip gambar ini..heel aku itu..... :(

3 jam habiskan masa di giant..habis semua lorong depan belakang kanan kiri aku masuk dan kaki aku sangat-sangat la sakit..macam ini la kalau OKU...perut pula kosong tak makan apa-apa..yelah,bangun tidur terus siap-siap mandi..nice :(
muka ibu pun sedih tengok barang-barang dalam troli..agak-agak apa yang ibu pikir?? hahaahah!! * sila kabulkan buku yaa..ayaikk!
sampai kat kereta,ibu ajak singgah rumah wan..oke,memang dah lama tak pergi rumah wan..rindu wan pun ada..buat-buat rindu..konon-konon cucu kesayangan wan..sambil angkat kening..wah!! over..hahah!
sebelum sampai rumah wan,isi perut dulu walaupun memang dah tahu..perut kosong kalau ko dah sumbat air coklat banyak-banyak..memang muntah la kan..tapi aku ini kan cucu kesayangan...apekah? hehe!
sampai rumah wan,ibu duk sibuk suruh bibik petik kacang botol..petik ke??whatever la..bibik memang suka bab-bab tanam-tanam ini..habis semua mende dia nak tanam kat kawasan lapang rumah wan..sekali tengok dah macam kebun sayur pun ada...

oke itu sje..cerita panjang-panjang kan bosan pula..aku pun dah bosan duk pikir ayat nak tulis apa..apa-apa pun thanks ibu..dan kaki aku sampai sekarang still saket..heheheh!!

opss!! sebelum tu aku nak ucapkan...
SELAMAT HARI DEEPAVALI dan SELAMAT BEKERJA KEPADA YANG BEKERJA..wahahaha!!!











ibu masih ingat

korang pernah ingat enrty aku yang sebelum ini pasal sipot b***??hahahah! ingatan ibu aku sangat power..


tadi  adik-adik aku tengah layan utraman 3 dekat astro ceria..ibu aku pula duk melayan perasaan..ulang alik depan tv dan dapur..katanya tak tahu nak buat apa..ada ke buat statment macam tu..minum air dah 2 gelas..makan pun dah 2 pinggan,,still lapar..ibu siapa la tuu..heheh! aku pula,macam biasa duk menghadap laptop je la..menghadap laptop sampai mata lebam..dan dan...hehehe!

tengah syok usya-usya kat facebook,adik aku si aiman..

aiman : eh ibu,raksasa sipot b***...

aku dah mula nak gelak tapi boleh cover-cover sopan lagi..

ibu : mesti sipot ini kentut busuk
aiman : haa?? *sambil pandang ibu

oke,memang dah tak leh tahan..semua gelak kecuali adik aku aiman yang macam bingung..adik bongsu aku pun pandai gelak..aku tak paham kenapa slow sangat adik aku yang sorang.sangat-sangat lambat..bila orang lain dah senyap,mula dia nak gelak..adoiii..ini kes makan semut banyak sangat ke apa adik aku sorang ini...

aku sebenarnya dah lupa pasal stetment adik aku hari itu..tapi bila ibu cakap macam tu,mula aku teringat pasal itu..dan aku rasa..aku rasa la kan..ibu aku sangat pelik malam ini..mungkin sebab seharian kiteorang kat rumah..kepala jadi tak berapa nak stabil..aku ingatkan aku sorang jer yang tak boleh duduk diam..rupanya ibu aku pun sama..yes! boleh salahkan keturunan bila aku tak duduk diam kat rumah yee..hahah!

esok insyallah aku keluar..serius,rasa otak aku sekarang macam kekurangan oksigen..mana-mana yang kenal aku tu,yang cam aku..tegur-tegur la ye..jerit aje nama yana..kalau lagi sopan,nurdiyana pun takpe..jangan panggil scha alyahya sudah..kecik hati scha nanti..wahahahah!!!!

Monday, November 12, 2012

cerita pasal.....olollooo :)

kahkahkah!! nak gelak dulu..sentap lah tuu..sejak akhir-akhir ini aku dah mula rasa bosan..bosan dengan semua ini..bila ada perasaan bosan itu,mula nak cari pasal..wahaha!!! kadang-kadang teringin nak merajok..agak-agak korang la kan,kalau aku merajok saja-saja ada orang nak pujuk aku tak?? memang tak lah kan..hahaha!! nak bersosial pun,macam sudah malas..wah!dah nampak kat situ aku dah besar..hahahah!!!! 

okey,cakap pasal bersosial..ada 2,3 orang ini tanya aku kenapa aku tak reply tweet..oh! oke..buat masa sekarang ini,aku dah makan hati dengan twitter..cewah!!! jangan risau peminat-peminat ku sekalian..aku baca je apa yang korang tweet cuma tangan ini tak rasa nak bertweet-tweet lagi..tak rasa nak klik button twitter dan update..nanti bila aku dah rindu nak tweet...aku aktifkan balik twitter aku yaa...

balik pada entry asal..cerita ini 2,3 hari lepas kat  rumah abah dan mama nini aku..memandangkan aku bosan dan banyak masa free,dalam minggu tu 2kali aku lepak rumah diaorang..motip utama..nak tengok adik baru aku..wahahah!!! adik baru ke??

sampai rumah terus naik atas dengan langkah yang pelahan-lahan,cari adik-adik aku..oke tipu..aku cari kitti aje..maaf ya yang lain...wahaha!!! serius sangat lame tak  jumpa cik kitti..bila dah jumpa,memang terkejut..kittti dah besar dan yang paling terkejut,dia dah tak manja macam dulu-dulu..:( dah tak suka orang pegang-pegang..:(  dah tak lasak..:( adakah sebab faktor umur?? sekarang kitti suka bersendirian..oke,sangat kecewa disitu..kenapa u dah berubah ??rasa nak bawa diri je time tu...:( hok oloohhhh...

kakka pun dah besar tapi perangai still macam dulu-dulu..suka manja-manja tak bertempat..mungkin sebab dia jantan?haahahh!!kakka tersangat la manja..kadang-kadang itu,orang tak panggil pun dia memang suka datang..pastu mula jilat-jilat..buat muka cute...aku tak berapa suka sangat kakka ini..sebab ape? sebab dia hitam..so aku memang tak berapa nak suka kucing hitam ini..tetapiiii...kalau bagi kat orang yang geli dengan spesis  kucing ni..macam syok je..kan kan kan...hahaahha!!!

sekarang pasal kucing baru..cik putih..why cik putih?? adoiiii...nama putih sebab bulu putih ke apa nih?cik putih ini kucing baru..masih kecik dan sangat lasak..mungkin sebab badan ringan so aku tak dapat nak kejar...eh,sekarang memang aku tak dapat nak kejar..tapi ingat yaa! bila kaki aku dah kuat..haa..ko tengok sape lagi lasak..yang sangat tak tahan,firstday abah beli,siap letak reben..sangat-sangat "cute".. erkkk..
yang hitam tu kakka dan yang putih itu kitti..dah terbukti disitu..*kitti sedang meluat..kakaka!
kitti yang suka sangat bersendirian :(
kakka datang tanpa orang panggil..strees aku..*jangan tanya kenapa aku begitu sopan time ini..
nasib seluar aku kuning kan..kalau tak,memang tak nampak apa-apa kat situ..hahahah!!
yang nih cik putih..kucing baru dalam family ini..
kedudukan yang sangat pelik bila bersantai...agak pelik *sambil angkat kening..hmm..
agak-agak abah nak tambah lagi tak kucing??rasa macam dah cukup ni..kan mama..hahahah!!!




Tuesday, November 6, 2012

tips yang tak berapa nak tips

korang pernah rasa down tak?atau kecewa ?
oke,sekarang terasa seperti penceramah BEBAS..tak sesuai.. :)
aku bukan apa,cuma nak share tips yang aku buat.. * ruangan ini hanya untuk wanita seluruh dunia ya..
huh! terpaksa lah aku berpura-pura jadi Ustazah Siti Nor Bahyah .. hahahahaha!!!

okey la..down or kecewa ini  ada macam-macam..satu kecewa dengan orang lain...kalau dari segi itu...(LEMPANG) kite harus praktiskan ini..

ada orang cakap kasar or menyingungkan perasan korang..so ko sangat-sangat tak boleh terima dengan semua itu..yelah, kalau yang jenis malas nak panjang-panjangkan hal..dia senyap..tak kira la..kawan ko ke,boifren ko ke..

cara dia senang je..ini yang pernah aku buat..heheheh! ko sibukkan diri ko..oke,fine..kadang-kadang kita akan teringat semua itu kan..itu normal..lepas itu,mata itu mula basah..bila basah,mula cari tisu..buang apa yang tersumbat kat hidung itu..kan3..korang jangan nak klentong aku lah...

kalau cara itu macam tak berapa nak berkesan dengan korang,cuba dengar lagu..kalau yang dalam kereta sambil drive itu kan,pasang kuat-kuat..korang nyanyi sepuas-puas hati korang..jangan pula pasang lagu yang ala-ala nak bunuh diri..maksud aku,lagu yang boleh buat korang sedih..kalau yang tak berape malu tu,nyanyi sambil buat gaya gile korang..lantak la kalau kereta sebelah korang pandang korang semacam jer..anggap yang diaorang jeles dengan korang sebab terlalu happy..kalau yang pandang itu si lelaki,anggap diaorang nak mengorat ko..apa macam??hahahah! dengan cara tu,betul aku cakap,korang akan rasa puas.

cara lain,korang buat aktiviti macam bersenam ke,pergi gym ke..whatever la..haa..cara ini,bukan setakat boleh lepaskan geram,boleh kuruskan badan korang itu sekali..hehehh!

ada sesetengah perempuan,bila down je,makan..down je makan..oke,kalau yang kurus tu,takpe la kan..kita tak kisah sangat tapi kalau yang badan gemok macam aku ini..baik korang pikir berkali-kali sebelum melakukan aktiviti makan besar korang itu..tapi kalau dengan cara macam tu juga yang boleh buat hati korang senang..terus je la..

jadi kalau tengah frust ke,sedih ke,down ke,jangan biasakan diri duduk melepak dalam bilik sambil menangis..kalau boleh,elakkan daripada duduk bersendirian...dulu aku pernah jadi macam tu,so sangat-sangat seksa...,jadi korang tau kan sebabnya..hehehe...

oke semua...boleh bersurai sekarang

Sunday, November 4, 2012

cadangan amat diperlukan disini

sebelum cerita pasal cadangan, aku nak lepas geram sikit..alahaiii..hahahah! beberapa minggu ini kan..ada lah sorang makcik ini..selalu kol aku..dan tiap kali dia kol aku,selalu aku buat ayat macam ini...makcik,makcik salah no ini..saya bukan zilaazzz..haa... lepas tu,kol lagi...makcik saya bukan zilaaa..petang tu,kol lagi..stress nye sayeeee!! 

nampak tak?aku sangat stress disitu..siapa zila?? apa kaitan zila dengan makcik tu?tiba-tiba sibuk nak tahu..tapi kan kalau makcik itu cakap,hello scha alyahya ada..oh..itu baru aku..hahahah!!!

okey,habis cite pasal geram...nak cite pasal cadangan..sekarang duit dalam bank agak banyak.disebabkan duit terlalu banyak, aku jadi rungsing sangat..jadi...aku rasa nak pergi bercuti..sorang-sorang pun takpe..stok buat mulut muncung mata berair sambil taip..kotak tisu letak sebelah laptop..konon-konon tengah bersedih..pftttt!!! sobb...

dalam kepala aku sekarang nak bercuti! nak bercuti! nak bercuti! nak tunggu bercuti dengan manja-manja,alaa...bulan 12.lambat lagi itu..sebulan bagaikan setahun..wahahah!!!
pulau?cameron??bukit fraser?sekarang musim hujan kan..oh! kenapa mood ini datang time musim hujan??oh! kenapa,kenapa dan kenapa??buat-buat stress pula..!@#$%^& agak-agak korang lah kan..tempat mana yang paling best ya?aku serius,memang tak berapa nak tahu..

pleaseeeeeee...


Saturday, November 3, 2012

nafsu nak strawberry

aku ini sebenarnya bukan penggemar strawberry...Ada masa-masa je ak nak makan strawberry..Tengok la setahun sekali nak makan strawberry..Ikut keadaan la..Tapi sejak dua mejak ini,nafsu aku dengan strawberry ini makin menjadi-jadi..baru ini duduk syok-syok online kat facebook,manja aku ni duduk tag gambar strawberry kat wall aku..
okey,dia saja nak nafsu aku makin membuak-buak..ha! amiik ko..membuak-membuak gitu..hehe! kat terengganu ni memang takde la..jangan nak beranggan la kan..kalau ada pun,kat cameron tu haa...sekarang manja aku tengah jadi kanak-kanak riang kat cameron tuu..ok sangat la jeles ko pergi sana..aku dah terbayang-bayang ko duduk menari-nari kat sana sambil makan strawberry...:(
agak-agak kat cameron ada tak semua ni??rasa nak pergi pulak la kat sana..manja-manja!!...jom la pergii lagii..

Friday, November 2, 2012

tips memikat gadis anda

hari ini entah la kenapa aku bole nak buat entry macam ni...haa buang tabiatkan.. yelah,aku sendiri pun tunggang langgang, nak bagi tips bagai..ini kes kawan aku la ini..

gambar sebagai penyeri..

tadi ada la sorang kawan aku ini,nak minta tips dari aku..kenapa aku?hahah! oke takpe..sebab kawan kan..aku cuba la tolong yang mane patut..aku tak boleh tengok kawan-kawan frust ini..takkan nak suruh dia search google pula kan..sucikan hati aku..hahah! bile ko tanya aku,macam mana nak pikat hati perempuan ini..baik,mari aku tolong ko yang mane aku tahu...dan untuk mana-mana lelaki yang tengah nak usya-usya perempuan kat luar sana..nak cuba usya aku pun boleh.. sebab aku sekarang pun rasa aku patut kene usya jugak..hahaha! ada je kene lempang nanti.. :p

first kalau korang nak usya girl yang dah berjaya lembutkan hati korang tu mesti la kena tahu nama dia..Macam mana nak cari nama dia tu banyak cara sebenarnya..boleh pergi cari kawan si dia dan tanya direct..cara ini takde la malu sangatkan..kalau korang terer,boleh jadi stalker..dekat mana?ofcoz la facebook,twitter.tapi nasib korang la kalau sidia letak nama glemer..auuww!! ataupun korang boleh pergi dengan muka macho pergi terus dekat girl tu.Cara ini aku rasa lebih nampak bersungguh-sungguh gitu..

lepas dah tahu nama semua tu,mesti nak tahu masih single atau dah ada yang first step dulu dari korang.Part ini agak sukar kalau korang seorang lelaki yang gugup dan pemalu..bagi yang merokok,bila gugup tu mula la merokok..hahah! yelah nak tanya soalan ceput mas ini bukan senang..buatnya girl ini dah berpunya,alamat terjun bangunan la korang..hahah! tanya dengan cara yang agak spontan..tapi awas,jangan sampai girl tu hidu trick korang dengan mengagak korang cuba nak tackle dia..rileks2 sudah lah..sebab ada girl yang tak selesa tau...

bila dah tahu sama ada girl masih single,korang boleh terus bakar ayat power korang tu sampai girl tu rasa tertarik dengan korang.kalau yang jenis tak berapa pandai buat ayat tu,just buat dia rasa selesa dengan korang,itu dah cukup.just be yourself.. :) tapi kalau korang dapat tahu yang girl tu dah berpunya,jangan la korang frust..bunga bukan sekuntum kan.korang boleh jadi kawan..mana tau,boleh jadi kawan rapat..haa..tapi agak-agak kalau girl ni tetiba clash,jangan la korang kacau dia..just bagi dia masa dan biar nampak korang dalam hati dia.orang yang sabar,biasa dapat..usaha skit..jangan duduk diam saja..

bila dah dapat green light time tu,jangan seronok sangat..just jaga hati girl tu jangan sampai apa yang korang usaha selama ini hancur macam tu je..sebab ramai aku tengok lelaki hancurkan hati perempuan..tak tahu apa motif diaorang buat macam tu..takpe,tuhan maha adil kan... :)

okebye! ;)

nobody love me anymore :(

 down!
.....
...
..
.
..
ini serius!
...
..
.
ada siapa-siapa nak ajak keluar? boleh ambik saya di rumah...sobbss!!!