Wednesday, November 14, 2012

puding trifle campak-campak

Posted by mrs yaya at Wednesday, November 14, 2012
semalamkan pergi shopping barang dapur dengan ibu..,aku macam biasa la suka selit-selitkan sikit barang aku..kiranya bukan setakat teman,suka menambah-nambahkan barang pun,perangai aku..memang semua keturunan aku macam itu..hahah!

so hari ini,bangun tido,kemas-kemas katil,terus mandi.semata-mata nak buat puding trifle..ibu aku dah awal-awal pesan..along dah besar so,buat sendiri ya..oke,itu aku tak kisah lah..yang aku makan hati sangat..perlu ke gelak kahkahkah?? :( 

lepas ibu habis masak,aku mula buat puding trifle..oke,bahan-bahan dia senang je tau...hahahah!! #gelak dulu..

1 peket serbut agar-agar
1 roll cake
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula
1 tin fruit cocktail
jom kita tengok cara-cara nak buat..cehh!! nak buat puding trifle je kot,boleh la ko berlagak..hampeh! hahahh!!

mula-mula ko perlu sediakan mangkuk..tak kisah la besar ke kecik.ikut banyak mana ko nak buat..lepas itu,ko potong dan susun roll cake ke dalam mangkuk..macam yang aku buat itu..terer kan aku potong..muat! kalah cheLah potong..hahahah!

agar-agar dalam peket,ko masakkan atas dapur.biar sampai mendidih sikit..

sementara ko tunggu agar-agar mendidih,ko tabur cocktail atas tu dan tuangkan air cocktail tu bagi basahkan sikit roll cake ko..sebab nak bagi kembang kek itu..

tuangkan agar-agar tadi atas roll cake..dan tunggu sampai dia sejuk

sementara tunggu agar-agar sejuk..masak kastard untuk last lapisan..masukkan susu cair 1 tin,campurkan 2 sudu besar gula dan 2 sudu besar tepung kastard..ko gaul sampai pekat..jangan tinggal time ko masak..takut nanti naik ketul-ketul..ingat tu..#time ini ko boleh la buat exercise kat tangan ko tu..hahahh!

bila kastard ko dah pekat..biarkan dia sejuk sikit..sementara nak tunggu agar-agar dan kastard sejuk itu..boleh la ko buat kerja lain..macam aku,bedal epal..sebab lapar..hahahah!!! 
gigitan yang kecik itu,bukan aku punya..scha yang punya.. motip?#sila abaikan gambar di atas..hahaha!

bila agar-agar dan kastard dah sejuk,boleh la tuang kastard itu,atas agar-agar tadi..dah last sekali,ko taburkan buah cocktail yang selebihnya atas kastard dan.....???
tadaaa!!!! senangkan..aku memang suka buat kerja senang-senang ini..hahahh!!! selamat mencuba.. :)

agak-agak dah boleh masuk masterchef3 tak? hahahahah!!!! #teamCheLah


0 comments on "puding trifle campak-campak"

Post a Comment

Wednesday, November 14, 2012

puding trifle campak-campak

semalamkan pergi shopping barang dapur dengan ibu..,aku macam biasa la suka selit-selitkan sikit barang aku..kiranya bukan setakat teman,suka menambah-nambahkan barang pun,perangai aku..memang semua keturunan aku macam itu..hahah!

so hari ini,bangun tido,kemas-kemas katil,terus mandi.semata-mata nak buat puding trifle..ibu aku dah awal-awal pesan..along dah besar so,buat sendiri ya..oke,itu aku tak kisah lah..yang aku makan hati sangat..perlu ke gelak kahkahkah?? :( 

lepas ibu habis masak,aku mula buat puding trifle..oke,bahan-bahan dia senang je tau...hahahah!! #gelak dulu..

1 peket serbut agar-agar
1 roll cake
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula
1 tin fruit cocktail
jom kita tengok cara-cara nak buat..cehh!! nak buat puding trifle je kot,boleh la ko berlagak..hampeh! hahahh!!

mula-mula ko perlu sediakan mangkuk..tak kisah la besar ke kecik.ikut banyak mana ko nak buat..lepas itu,ko potong dan susun roll cake ke dalam mangkuk..macam yang aku buat itu..terer kan aku potong..muat! kalah cheLah potong..hahahah!

agar-agar dalam peket,ko masakkan atas dapur.biar sampai mendidih sikit..

sementara ko tunggu agar-agar mendidih,ko tabur cocktail atas tu dan tuangkan air cocktail tu bagi basahkan sikit roll cake ko..sebab nak bagi kembang kek itu..

tuangkan agar-agar tadi atas roll cake..dan tunggu sampai dia sejuk

sementara tunggu agar-agar sejuk..masak kastard untuk last lapisan..masukkan susu cair 1 tin,campurkan 2 sudu besar gula dan 2 sudu besar tepung kastard..ko gaul sampai pekat..jangan tinggal time ko masak..takut nanti naik ketul-ketul..ingat tu..#time ini ko boleh la buat exercise kat tangan ko tu..hahahh!

bila kastard ko dah pekat..biarkan dia sejuk sikit..sementara nak tunggu agar-agar dan kastard sejuk itu..boleh la ko buat kerja lain..macam aku,bedal epal..sebab lapar..hahahah!!! 
gigitan yang kecik itu,bukan aku punya..scha yang punya.. motip?#sila abaikan gambar di atas..hahaha!

bila agar-agar dan kastard dah sejuk,boleh la tuang kastard itu,atas agar-agar tadi..dah last sekali,ko taburkan buah cocktail yang selebihnya atas kastard dan.....???
tadaaa!!!! senangkan..aku memang suka buat kerja senang-senang ini..hahahh!!! selamat mencuba.. :)

agak-agak dah boleh masuk masterchef3 tak? hahahahah!!!! #teamCheLah


0 comments: