Friday, August 12, 2011

10 CARA MINTAK MAAF!

Posted by mrs yaya at Friday, August 12, 2011
hari tu aku ada beli majalah wanita, saja belikan untuk ibu, padahal umur saya ni layak beli majalah remaja lagi * cover line beli untuk diri sendiri, hehehe! * ada la info pasal cara memujuk sang kekasih, aku salin balik la kita share sama-sama ye...

1. Panggilan Telefon

Well, sekarang ni apa-apa pun telefon dulu, betul tak? Jangan la korang teragak-agak nak telefon kekasih korang tu, kalau tak telefon lagi mengundang bencana ok..huhu! telefon la dengan nada suara yang mempersonakan..macam paling manja dalam dunia, eleh macam korang tak pernah buat kan, tibe2 rasa blur tak tau nak buat suara manja pulak..lempang nak? ele masa mintak macam-macam tau pulak buat suara manja, bila nak mintak maaf tibe2 tak tau...rasa nak jeling patblas kali...garang tak garang tak??? kalau telefon pun dia tak nak jawab, mesej tak nak reply, eh takpe, banyak lagi cara lain...

2. Surat

Fineeeeeeeeeeeeeeeeeeee...memang la geli, tapi yang geli tu la yang sweet. erk? hahahaha! boleh buat kan pasangan korang tu rasa nak senyum malu2 kucing, itu kalau dia malu la..kalau dia koyak surat tu..aku tak jamin..hehe! tapi cara tulis tu amat penting, first korang tulis, tulis dengan ikhlas, bgtau yang korang rasa kesal, bla bla bla bla..buat la ayat sikit, BM dulu tak dapat A ke? ceaaaaaa..hahaha! lepas tu jangan terus bagi, atleast simpan surat tu sehari, kira ko buat malam, esoknya ko baca balik..ok ke tak ok, kadang2 malam tu kite emosi sikit, esoknya bila baca rasa jijik..so bolah ubah2 balik, tulis yang terbaik, jangan risau...karangan tu tak ada limit masa, boleh karang sehabis baik..ok?? tak ok jugak???? kita guna cara ke tiga...

3. E-Mail

Orang sekarang ni dah canggih kan..ok la kalau rasa email tu macam old pattern, boleh la bg mesej kat facebook kan..hehehe! cakap mintak maaf semua, jangan la ego sangat, ko pilih la ko nak ego atau kau nak kehilangan orang tersayang..??????

4. Kirimkan Hadiah

ini paling best..hahaha! kalau korang rasa tak mampu, jangan la belikan hadiah yang mahal2, hadiah paling murah tu la kadang2 paling berharga tau....tunjukkan yang kite betul2 nak mintak maaf..ini kalau setakat mintak maaf sekali je..lepas tu diamm..kalau aku..aku dah say bye bye dah..huhuhu!

5. Bertentang mata

auwwwwww! ini aku pro baiii...hahahahaha! walaupun korang rasa mata korang tak cantik *terasa aii* tapi bila mata bertentang mata..terus cair...lalalalalala~~ jangan kau je yang pandang mata dia..dia pun kene pandang mata kau..jangan nak tergelak tau..walaupun korang rasa tu first time korang buat macam tu.terasa diri ini gila tak siuman ke..tahan gelak, kat rumah nanti korang gelak la..nak lempang diri sendiri pun boleh..hahaha! mata bertentang mata tu say sori semua, cakap la apa yang patut, yang tak patut cakap tu jangan cakap..ok?

6. Perantaraan

ok, yang ni tak disarankan sebab macam tak ikhlas je, macam tak serius nak mintak maaf, eh kau yang buat salah kenapa nak suruh kawan ko yang tolong mintak maafkan kann??? tapi boleh jugak kalau dia dah tak nak cakap dengan kau ke..ataupun jarak jauh ke..kan...

7. Ganti Rugi...

kalau korang dah rosakkan barang dia, minta maaf dan cakap la nak ganti rugi, tapi buatla muka kesian..kompom pasangan korang tu cakap tak yah gantirugi..hehehe! kalau boleh masam mengaku korang dah rosakkan barang dia tu..nangis sekali..wahahahaha! ok susah nak nangis tak yah nangis..kang lain yang jadi kan..kekeke! korang kene ikhlas ok...jangan pura2..itu yang penting!

8. Lakukan kebaikan berterusan

ini macam korang jaga hati dia. selalu buat dia hapi, tak buat dia sakit hati...buat sampai dia rasa sejuk, ish kalau boleh sampai bila2 la..kata nak hidup sampai bila2 kan...ini macam benda wajib la..tak reti2??

9. Permohonan maaf secara terbuka

Contohnya, if korang dah buat salah...korang burukkan pasangan korang ni kat ahli family sampai semua ahli family korang dah tak suka dia..korang wajib mohon maaf secara terbuka, atau apa2 kes yang memerlukan permohonan maaf, atau tengah merajuk2 kat luar tibe2 pakwe ko melutut ke apa ke kan..tak kan tak nak maafkan..hehehe!

10. Berikan Waktu

Ok la..kalau dah semua2 ni tak dapat nak tolong, bagi dia masa...maybe dia perlukan masa, jangan push dia..korang tau? bukan senang nak lupakan pasangan kita sekelip mata, so jangan fikir bukan2 yang pasangan korang tu dah tak sayang la apa la, cuma beri dia masa, tapi korang jangan putus asa! sebab kalau betul itu kesalahan kita! we deserve it! dah salah minta maaf ye..jangan buat tak tauuuu.........

jadi?????? pujuklah pasangan anda.. :)

0 comments on "10 CARA MINTAK MAAF!"

Post a Comment

Friday, August 12, 2011

10 CARA MINTAK MAAF!

hari tu aku ada beli majalah wanita, saja belikan untuk ibu, padahal umur saya ni layak beli majalah remaja lagi * cover line beli untuk diri sendiri, hehehe! * ada la info pasal cara memujuk sang kekasih, aku salin balik la kita share sama-sama ye...

1. Panggilan Telefon

Well, sekarang ni apa-apa pun telefon dulu, betul tak? Jangan la korang teragak-agak nak telefon kekasih korang tu, kalau tak telefon lagi mengundang bencana ok..huhu! telefon la dengan nada suara yang mempersonakan..macam paling manja dalam dunia, eleh macam korang tak pernah buat kan, tibe2 rasa blur tak tau nak buat suara manja pulak..lempang nak? ele masa mintak macam-macam tau pulak buat suara manja, bila nak mintak maaf tibe2 tak tau...rasa nak jeling patblas kali...garang tak garang tak??? kalau telefon pun dia tak nak jawab, mesej tak nak reply, eh takpe, banyak lagi cara lain...

2. Surat

Fineeeeeeeeeeeeeeeeeeee...memang la geli, tapi yang geli tu la yang sweet. erk? hahahaha! boleh buat kan pasangan korang tu rasa nak senyum malu2 kucing, itu kalau dia malu la..kalau dia koyak surat tu..aku tak jamin..hehe! tapi cara tulis tu amat penting, first korang tulis, tulis dengan ikhlas, bgtau yang korang rasa kesal, bla bla bla bla..buat la ayat sikit, BM dulu tak dapat A ke? ceaaaaaa..hahaha! lepas tu jangan terus bagi, atleast simpan surat tu sehari, kira ko buat malam, esoknya ko baca balik..ok ke tak ok, kadang2 malam tu kite emosi sikit, esoknya bila baca rasa jijik..so bolah ubah2 balik, tulis yang terbaik, jangan risau...karangan tu tak ada limit masa, boleh karang sehabis baik..ok?? tak ok jugak???? kita guna cara ke tiga...

3. E-Mail

Orang sekarang ni dah canggih kan..ok la kalau rasa email tu macam old pattern, boleh la bg mesej kat facebook kan..hehehe! cakap mintak maaf semua, jangan la ego sangat, ko pilih la ko nak ego atau kau nak kehilangan orang tersayang..??????

4. Kirimkan Hadiah

ini paling best..hahaha! kalau korang rasa tak mampu, jangan la belikan hadiah yang mahal2, hadiah paling murah tu la kadang2 paling berharga tau....tunjukkan yang kite betul2 nak mintak maaf..ini kalau setakat mintak maaf sekali je..lepas tu diamm..kalau aku..aku dah say bye bye dah..huhuhu!

5. Bertentang mata

auwwwwww! ini aku pro baiii...hahahahaha! walaupun korang rasa mata korang tak cantik *terasa aii* tapi bila mata bertentang mata..terus cair...lalalalalala~~ jangan kau je yang pandang mata dia..dia pun kene pandang mata kau..jangan nak tergelak tau..walaupun korang rasa tu first time korang buat macam tu.terasa diri ini gila tak siuman ke..tahan gelak, kat rumah nanti korang gelak la..nak lempang diri sendiri pun boleh..hahaha! mata bertentang mata tu say sori semua, cakap la apa yang patut, yang tak patut cakap tu jangan cakap..ok?

6. Perantaraan

ok, yang ni tak disarankan sebab macam tak ikhlas je, macam tak serius nak mintak maaf, eh kau yang buat salah kenapa nak suruh kawan ko yang tolong mintak maafkan kann??? tapi boleh jugak kalau dia dah tak nak cakap dengan kau ke..ataupun jarak jauh ke..kan...

7. Ganti Rugi...

kalau korang dah rosakkan barang dia, minta maaf dan cakap la nak ganti rugi, tapi buatla muka kesian..kompom pasangan korang tu cakap tak yah gantirugi..hehehe! kalau boleh masam mengaku korang dah rosakkan barang dia tu..nangis sekali..wahahahaha! ok susah nak nangis tak yah nangis..kang lain yang jadi kan..kekeke! korang kene ikhlas ok...jangan pura2..itu yang penting!

8. Lakukan kebaikan berterusan

ini macam korang jaga hati dia. selalu buat dia hapi, tak buat dia sakit hati...buat sampai dia rasa sejuk, ish kalau boleh sampai bila2 la..kata nak hidup sampai bila2 kan...ini macam benda wajib la..tak reti2??

9. Permohonan maaf secara terbuka

Contohnya, if korang dah buat salah...korang burukkan pasangan korang ni kat ahli family sampai semua ahli family korang dah tak suka dia..korang wajib mohon maaf secara terbuka, atau apa2 kes yang memerlukan permohonan maaf, atau tengah merajuk2 kat luar tibe2 pakwe ko melutut ke apa ke kan..tak kan tak nak maafkan..hehehe!

10. Berikan Waktu

Ok la..kalau dah semua2 ni tak dapat nak tolong, bagi dia masa...maybe dia perlukan masa, jangan push dia..korang tau? bukan senang nak lupakan pasangan kita sekelip mata, so jangan fikir bukan2 yang pasangan korang tu dah tak sayang la apa la, cuma beri dia masa, tapi korang jangan putus asa! sebab kalau betul itu kesalahan kita! we deserve it! dah salah minta maaf ye..jangan buat tak tauuuu.........

jadi?????? pujuklah pasangan anda.. :)

0 comments: