Sunday, August 14, 2011

tips berhadapan dengan situasi marah+ bengang

Posted by mrs yaya at Sunday, August 14, 2011

memandang kan manusia sekarang ni ramai yang hot temper dan lebih kepada pantang di cabar. aku pulak yang rimas. sikit-sikit nak marah. langgar bahu sikit nak marah. kereta depan lambat jalan sekejap dah hon empat puluh lapan kali. bila kereta tu jalan mula lah nak potong siap jeling jeling paling benci bile nak tunjuk jari hantu. lepas tu kalau ibu panggil makan pun korang tak nak makan mula lah mengomel2 dalam hati tu macam lah aku tak tau..

jadi di sebab kan aku dan kau kau ni tak pandai nak manage marah sendiri..
apa kata kita buat tips sendiri...hhehehe! ok yang ni aku tak google pun.ni tips pandai2 sendiri..kalau salah.mari salahkan diri sendiri dan marah kat diri sendiri juga..lalalalala~~

1- bila kau marah.cuba senyum..senyum masa marah adalah terapi paling baik.
kalau kau tak percaya cuba lah..bila kau kena marah dengan mak and ayah and adik beradik and boyfriend and kawan kawan seeloknya senyum..bila kau senyum.segala syaitan yang ada dalam hati kau tu mulai terbunuh...begitu ye....hikhik!

2- bila dah senyum tarik nafas panjang2..mengucap dalam hati...semua marah2 tu dugaan je...ingat yang syaitan suka kita marah2...jadi jangan ye....tarik nafas.....hembus.....lepas tu....senyum balik..eh ni tadi tips no 1 kan...hehe!

3- berdiam diri..ok aku paham kalau tengah marah mula lah keluar *@#$%^&!@#$#$^%$* macam tu lah..dari kita menambah2 kan dosa yang ada..baik kita diam..atleast lah nak mecarut pon dalam hati je...boleh? *macam biasa buat je tu* hikhik!

4- bla dari situ...kalau korang rasa kat situ penuh dengan suasana yang hangat2..korang angkat kaki seret tempat lain..dari korang bengang. baik carik awek2 mana tau sangkut satu...lalalala~~

5- marah sangat????????? ok selagi dorang tak kacau kau..kau sabar je lah..kalau dorang dah stat nak usik2..hentammm je...cakap banyakkkk pun tak guna kan...ajar pakai kaki la bro......

5- kalau marah sangat....ambil air sembahyang....berdoa je lah tuhan lembutkan hati korang...dah tak boleh nak tolong dah tu...hehe!

sape nak tips lagi??
konfem tak nak...hakhak!

0 comments on "tips berhadapan dengan situasi marah+ bengang"

Post a Comment

Sunday, August 14, 2011

tips berhadapan dengan situasi marah+ bengang


memandang kan manusia sekarang ni ramai yang hot temper dan lebih kepada pantang di cabar. aku pulak yang rimas. sikit-sikit nak marah. langgar bahu sikit nak marah. kereta depan lambat jalan sekejap dah hon empat puluh lapan kali. bila kereta tu jalan mula lah nak potong siap jeling jeling paling benci bile nak tunjuk jari hantu. lepas tu kalau ibu panggil makan pun korang tak nak makan mula lah mengomel2 dalam hati tu macam lah aku tak tau..

jadi di sebab kan aku dan kau kau ni tak pandai nak manage marah sendiri..
apa kata kita buat tips sendiri...hhehehe! ok yang ni aku tak google pun.ni tips pandai2 sendiri..kalau salah.mari salahkan diri sendiri dan marah kat diri sendiri juga..lalalalala~~

1- bila kau marah.cuba senyum..senyum masa marah adalah terapi paling baik.
kalau kau tak percaya cuba lah..bila kau kena marah dengan mak and ayah and adik beradik and boyfriend and kawan kawan seeloknya senyum..bila kau senyum.segala syaitan yang ada dalam hati kau tu mulai terbunuh...begitu ye....hikhik!

2- bila dah senyum tarik nafas panjang2..mengucap dalam hati...semua marah2 tu dugaan je...ingat yang syaitan suka kita marah2...jadi jangan ye....tarik nafas.....hembus.....lepas tu....senyum balik..eh ni tadi tips no 1 kan...hehe!

3- berdiam diri..ok aku paham kalau tengah marah mula lah keluar *@#$%^&!@#$#$^%$* macam tu lah..dari kita menambah2 kan dosa yang ada..baik kita diam..atleast lah nak mecarut pon dalam hati je...boleh? *macam biasa buat je tu* hikhik!

4- bla dari situ...kalau korang rasa kat situ penuh dengan suasana yang hangat2..korang angkat kaki seret tempat lain..dari korang bengang. baik carik awek2 mana tau sangkut satu...lalalala~~

5- marah sangat????????? ok selagi dorang tak kacau kau..kau sabar je lah..kalau dorang dah stat nak usik2..hentammm je...cakap banyakkkk pun tak guna kan...ajar pakai kaki la bro......

5- kalau marah sangat....ambil air sembahyang....berdoa je lah tuhan lembutkan hati korang...dah tak boleh nak tolong dah tu...hehe!

sape nak tips lagi??
konfem tak nak...hakhak!

0 comments: