Monday, August 15, 2011

kenape perempuan akan cerewet bile nak kawen?

Posted by mrs yaya at Monday, August 15, 2011


selalu lelaki tak akan pikir ni...
lelaki mesti cakap pompuan demand lah...ape lah....
muke tak cantek sgt tapi letak hantaran banyak2...boleh?
badan tak cantek...pendek...gemok...murah2 dah la...
huh! sentap lapan belas tahon....huhu!

kenape eh? ade tak lelaki pikir kenape????
meh aku nak bgtau ye????

mmg ade segelintir perempuan akan mintak harge tinggi2....
mungkin sebab dorang gedik or watsoeva lah....
tapi bg aku.....

1- bile lelaki tu nak berkahwin dengan kite....perlu dan wajib lah dia yang menyetelkan segala masalah sebelom perkahwinan...bukan aku cakap tak nak berkongsi...orang kate kite kene berkongsi..tu lah rahsia keluarga..yup! boleh berkongsi...tapi jangan terlalu menyusah kan pihak perempuan.kerana perempuan itu lemah...ye lemah dari segi fizikal dan mental...tak boleh nak tenggung terlalu banyak masalah..perempuan kan ade 1 akal je..i admit it! hehe! nanti bile si perempuan tu tak boleh berfikir dengan waras...mesti perempuan tu tak nak kawen..betol tak?

2- berape hantaran perkahwinan?? sebaiknye..sebelom kahwen..ko kene pikir..pompuan ni tak de duit...dia tau kawen je...hahahaha! so duit hantaran tu lah nak tanggung semua perbelanjaan untuk kawen..duit pelamin je dah berape ribu...duit baju dah berapa? mekap? makan? khemah? hantarah berdulang2? langsir? upah orang? perhiasan bilik?katil? tilam? almari? yeaaaaaaaaaaa..itu semua perlukan duit ye abang2...hehe! jgn pikir nak kawen nak kawen...dats y lah perlukan pemikiran yang luas lagi berkaliber...vas vasss gitu....huhu!

3- kenape ye??? kenape lelaki perlu berkorban untuk semua ni? kenape lelaki je yang kene pikir susah payah nak kawen ni? lelaki as ketua keluarga kan...tu pon dah termaktub...ape lagi nak di pertikai kan...if bende tu pon tak boleh nak handle..
macam mane nanti dah bekeluarga? sedangkan nabi muhammad pon menggadai kan harte dia untuk kahwen dengan siti khatijah...ini kan pula zaman sekarang ni...bile lelaki boleh kawen 4..tade pulak dorang nak pertikan kan kenape...sunnah nabi kate nye...hehe! adat!

4- kenape perempuan kadang2 letak harge begitu...tu semua untuk ingat kan lelaki...susah nye nak kawen...nak carik duit sampai tak cukop makan semua...sampai tido pon terpikir2 camne nak carik duit esok...kenape? sebab bile dia berase susah untuk tu...so susah lah dia nak tinggalkan kite nanti...if senang kawen..lelaki tu senang jugak nak carik yg lain...if susah kawen..lelaki akan pikir pat ratos kali nak berpisah sayang..duit semua tuuuuuuu..hahahaha!jadi harge seseorang perempuan jugak membantu menyelamat kan rumah tangge..tak gitu?

hoh! tapi pompuan pulak jgn lah gedik nak demand lebeh2...yang ringkas..dan happening...jangan lah ko mintak emas 40 ribu...nak grand2...kalau laki ko kaye takpe...kalau laki ko takat mampu nak jage ko..berpade2 da la...asalkan lepas kawen ko tak kayap dah... :)

begitu lah...semua nak kene pikir..nak kawen macam mane punye susah nak carik duit...tapi nak buat macam mane..tanggungjawab lelaki memang besar...tp if pasangan dia pandai bg semangat...atleast..sejuk sikit hati laki..

jangan pulak tak cukop duit...kite bebel lagi...mau dia pon hangin...hahaha!
cakap bende2 yg boleh sejukkan hati dia..or bg idea2 bernas yg boleh menambah pendapatan dia..kan lagi bagos...huh! terase tak sabar ok cite2 pasal bende ni..nampak nau gatal...hahaha!

huh..kawen kawen memang pening kan?

mase korang kawen dulu pening tak?

0 comments on "kenape perempuan akan cerewet bile nak kawen?"

Post a Comment

Monday, August 15, 2011

kenape perempuan akan cerewet bile nak kawen?



selalu lelaki tak akan pikir ni...
lelaki mesti cakap pompuan demand lah...ape lah....
muke tak cantek sgt tapi letak hantaran banyak2...boleh?
badan tak cantek...pendek...gemok...murah2 dah la...
huh! sentap lapan belas tahon....huhu!

kenape eh? ade tak lelaki pikir kenape????
meh aku nak bgtau ye????

mmg ade segelintir perempuan akan mintak harge tinggi2....
mungkin sebab dorang gedik or watsoeva lah....
tapi bg aku.....

1- bile lelaki tu nak berkahwin dengan kite....perlu dan wajib lah dia yang menyetelkan segala masalah sebelom perkahwinan...bukan aku cakap tak nak berkongsi...orang kate kite kene berkongsi..tu lah rahsia keluarga..yup! boleh berkongsi...tapi jangan terlalu menyusah kan pihak perempuan.kerana perempuan itu lemah...ye lemah dari segi fizikal dan mental...tak boleh nak tenggung terlalu banyak masalah..perempuan kan ade 1 akal je..i admit it! hehe! nanti bile si perempuan tu tak boleh berfikir dengan waras...mesti perempuan tu tak nak kawen..betol tak?

2- berape hantaran perkahwinan?? sebaiknye..sebelom kahwen..ko kene pikir..pompuan ni tak de duit...dia tau kawen je...hahahaha! so duit hantaran tu lah nak tanggung semua perbelanjaan untuk kawen..duit pelamin je dah berape ribu...duit baju dah berapa? mekap? makan? khemah? hantarah berdulang2? langsir? upah orang? perhiasan bilik?katil? tilam? almari? yeaaaaaaaaaaa..itu semua perlukan duit ye abang2...hehe! jgn pikir nak kawen nak kawen...dats y lah perlukan pemikiran yang luas lagi berkaliber...vas vasss gitu....huhu!

3- kenape ye??? kenape lelaki perlu berkorban untuk semua ni? kenape lelaki je yang kene pikir susah payah nak kawen ni? lelaki as ketua keluarga kan...tu pon dah termaktub...ape lagi nak di pertikai kan...if bende tu pon tak boleh nak handle..
macam mane nanti dah bekeluarga? sedangkan nabi muhammad pon menggadai kan harte dia untuk kahwen dengan siti khatijah...ini kan pula zaman sekarang ni...bile lelaki boleh kawen 4..tade pulak dorang nak pertikan kan kenape...sunnah nabi kate nye...hehe! adat!

4- kenape perempuan kadang2 letak harge begitu...tu semua untuk ingat kan lelaki...susah nye nak kawen...nak carik duit sampai tak cukop makan semua...sampai tido pon terpikir2 camne nak carik duit esok...kenape? sebab bile dia berase susah untuk tu...so susah lah dia nak tinggalkan kite nanti...if senang kawen..lelaki tu senang jugak nak carik yg lain...if susah kawen..lelaki akan pikir pat ratos kali nak berpisah sayang..duit semua tuuuuuuu..hahahaha!jadi harge seseorang perempuan jugak membantu menyelamat kan rumah tangge..tak gitu?

hoh! tapi pompuan pulak jgn lah gedik nak demand lebeh2...yang ringkas..dan happening...jangan lah ko mintak emas 40 ribu...nak grand2...kalau laki ko kaye takpe...kalau laki ko takat mampu nak jage ko..berpade2 da la...asalkan lepas kawen ko tak kayap dah... :)

begitu lah...semua nak kene pikir..nak kawen macam mane punye susah nak carik duit...tapi nak buat macam mane..tanggungjawab lelaki memang besar...tp if pasangan dia pandai bg semangat...atleast..sejuk sikit hati laki..

jangan pulak tak cukop duit...kite bebel lagi...mau dia pon hangin...hahaha!
cakap bende2 yg boleh sejukkan hati dia..or bg idea2 bernas yg boleh menambah pendapatan dia..kan lagi bagos...huh! terase tak sabar ok cite2 pasal bende ni..nampak nau gatal...hahaha!

huh..kawen kawen memang pening kan?

mase korang kawen dulu pening tak?

0 comments: